Esittely

Juha Nuutinen

Valmistuin fysioterapeutiksi vuonna 2006. Täydennyskoulutukseni ovat keskittyneet vahvasti tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon ja kuntoutukseen.

Erikoistumisopinnot Maitland -terapiaan sain päätökseen vuonna 2018 ensimmäisenä Kouvolan seudulla. Tämän jälkeen olen jatkanut jo aiemmin aloittamiani urheilufysioterapian opintoja. Lisäksi olen urani aikana käynyt lukuisia lyhyempiä täydennyskoulutuksia  faskiakäsittelystä kinesioteippaukseen ja jalkaterän fysioterapiasta niskan liikekontrollihäiriöiden tutkimiseen jne.

Uusimpana mielenkiinnon kohteenani on keskushermoston vaikutus suoritus- ja toimintakykyyn. Aivot keräävät jatkuvasti informaatiota ympäristöstä eri aistikanavien kautta ja säätelee mm. tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa tämän pohjalta. Häiriöt esim. silmien ja tasapainoelimien toiminnassa voi näkyä vaikkapa ryhdissä tai heikentyneenä voimantuottona. 

Jatkuva kouluttautuminen ja alan laadukkaan tutkimustiedon seuraaminen takaavat mahdollisimman nopean avun ongelmaasi.

Mikä ihmeen Maitland?

Australialaisen Geoffrey Maitlandin kehittämä Maitland konsepti on laajimmalle maailmassa levinnyt ortopedisen manuaalisen terapian menetelmä.

Suomessa erikoistumiskoulutuksen suorittaneet fysioterapeutit käyttävät nimikettä erikoistunut manipulatiivinen fysioterapeutti. Nimike on kuitenkin hieman harhaanjohtava nivelmanipulaatioiden ollessa vain pieni osa hoitomenetelmää.

Tärkein asia vastaanotolla on huolellinen alkuhaastattelu, jolla pyritään selvittämään ongelman laatu ja siihen johtaneet seikat ongelman taustalla. Asiakkaan kokemus ongelmasta on avainasemassa. Toisin sanoen tavoitteet ja käytettävät hoitotekniikat valitaan aina yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa.

Maitland-tekniikat ovat pehmeitä, turvallisia ja tehokkaita palauttamaan rajoittuneen nivelen ja hermokudoksen liike. Tärkeänä osana Maitland-konseptia on myös asiakkaan omatoimisten harjoitteiden suunnittelu ja ohjaus, joilla pyritään ehkäisemään vaivan uusiutuminen.

Menetelmä sopii kaikenikäisille ja sillä voidaan hoitaa koko kehoa leukanivelestä ja yläniskasta aina varpaisiin asti.

Urheilufysioterapia

Miten urheilufysioterapia eroaa ”tavallisesta” fysioterapiasta?

Vastaus: Ei mitenkään ja paljonkin. Urheilufysioterapeutti on harjaantunut testaamaan ja havainnoimaan henkilön tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa, lihastasapainoa ja liikehallintaa. Urheilufysioterapeutilla on ammattitaito auttaa urheilijaa tai aktiiviliikkujaa mahdollisten urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä sekä vammojen ja leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa. Akuuttivaiheessa tukitoimina voidaan käyttää erilaisia teippauksia ja passiivisia hoitoja. Urheilufysioterapeutti voi toimia myös yhteistyössä valmennuksen kanssa biomekaniikan  asiantuntijana suorituksen optimoimiseksi tai hyödyntää paranemisprosessien tuntemusta lajiin paluun määrittelemisessä vamman jälkeen. 

Näitä samoja taitoja voidaan soveltaa kaikkiin liikkuviin ihmisiin. Ero on ainoastaan lähtötasossa, tavoitteiden asettelussa ja kuormituksen annostelussa.

Olen toiminut urallani useiden eri lajien urheilijoiden kanssa. Mm. Painonnosto, amerikkalainen jalkapallo, lippupallo, pikajuoksu, kestävyysjuoksu, triathlon, kamppailulajit jne. Oma kilpa- ja harrastustaustani on enimmäkseen kamppailulajeissa, mutta kokemusta on myös monista muista liikuntamuodoista.

Ota yhteyttä ja
varaa aika